Puhtausalan vuoden teko 2023 on Suomen ensimmäisen digisiivoojan palkkaaminen.

Päijät-Hämeen laitoshuoltopalvelut palkittiin 4.12.2023 Puhtausala Ry.n järjestämässä valtakunnallisessa Puhtauspäivässä Puhtausalan vuoden teko 2023 -palkinnolla. Palkinto saatiin Suomen ensimmäisen digisiivoojan palkkaamisesta.

Tual Khan Dalin on Päijät-Hämeen laitoshuoltopalveluilla ensimmäinen digisiivooja. Työparina hänellä toimii Päijät-Hämeen keskussairaalassa robotti, jonka käyttö ja huolto on Dalin päävastuu.

Robotti toimii yksin tai yhdessä Dalin kanssa. Tiloissa joissa robottia ei saa käyttää, voi digisiivooja tehdä töitä manuaalisesta. Robotti ja digisiivooja Dal ovat helpottaneet keskussairaalassa työn tekemistä, lisänneet työtehoa ja auttaneet työn suunnittelussa. Digisiivooja tarvitaan muun muassa robotin ohjelmointiin, akkujen vaihtoon ja saadun datan analysointiin sekä työn suunnitteluun.

Digisiivoja Dal opiskelee koulutuskeskus Riveriassa puhtausalan opintoja ja aloitti Päijät-Hämeen keskussairaalassa kesäkuussa 2023 työskentelyn. Hän on elektroniikkainsinööri ja siksi työskentely robotin kanssa on luontevaa.