Laitoshuoltaja Sari Järvisen työpäivä Päijät-Hämeen keskussairaalan synnytysosastolla on monipuolinen ja vaihteleva. Siivous, ruoka-, vuode- ja välinehuollon tehtävät rytmittyvät osaston toiminnan mukaan. ”Aina vauvan synnyttyä onnittelemme äitiä ja isää tekemällä sydänsämpyläleivät, jotka tarjoillaan kahvin ja samppanjalasillisen kera. Lasissa tosin on pommacia”, Sari kertoo.

Työ on vapaata. Omaa työtä voi jaksottaa osaston toiminnan mahdollistamissa rajoissa. ”Teen kolmivuorotyötä ja joinakin öinä siirryn siivoamaan leikkaus- tai vuodeosastolle, jos tulee akuutti tarve. On hyvä nähdä, miten muilla osastoilla toimitaan ja samalla voi jakaa myös omaa osaamista”, Järvinen kertoo. ”Työpäivät ovat vaihtelevia, välillä on kiirettä, mutta välillä rauhallisempaa”.

Työssä on myös omat vaatimuksensa. ”Pitää pystyä tarttumaan toimeen kuin toimeen, olla järjestelmällinen ja organisointikykyinen.”

Työ on kehittynyt paljon. Sari Järvinen luettelee: työmenetelmiä on kehitetty, klooripohjaisten puhdistusaineiden käyttö on vähentynyt, siivoustekstiilit tulevat puhtaana suoraan pesulasta. ”Ilahduttavaa on myös, että työnantaja muistaa merkkipäivät aineettomalla lahjalla, esimerkiksi yhteisellä illalla konsertissa. Saamme myös liikunta- ja kulttuuriseteleitä.”

”Tässä työssä parasta ovat kuitenkin ihmiset, niin työkaverit kuin asiakkaat. Asiakkaitani ovat kaikki, jotka synnytysosaston ovesta tulevat. Ja kun vauvoja syntyy, ne ovat iloisia tapahtumia.”

Sari Järvisen terveiset puhtausalaa harkitseville: Suosittelen! Sairaala on mielenkiintoinen ja monipuolinen työympäristö.

Kuvassa näkyy onnittelutarjotin, mitkä äiti ja isä saavat lapsen syntymän jälkeen, eli sydänsämpyläleivät, jotka tarjoillaan kahvin ja samppanjalasillisen kera. Lasissa tosin on pommacia