”Siivouksen ydintehtävä on tilojen ylläpitäminen sellaisena, että toiminnot voivat sujua. On äärimmäisen tärkeää, että laitoshuoltaja tunnistaa, mikä ero on vyöhykkeillä steriili, puhdas, likainen ja eristys.”

Näin toteaa Päijät-Hämeen keskussairaalan keskusleikkausosaston ja päiväkirurgian koordinoiva osastonhoitaja Mervi Kallioinen. Erityisiä vaatimuksia laitoshuollolle asettaa keskusleikkausyksikkö, joka toimii 24/7. Päiväkirurgian leikkaukset tehdään arkisin päiväaikaan. Yksikköjen erilainen toiminta vaikuttaa myös laitoshuoltajan työn luonteeseen.

Vaikka puhtauspalvelun on tuottanut eri organisaatio jo pitkään, Kallioista ilahduttaa, että tavoite koetaan yhteiseksi. ”Vaikka laitoshuoltajat eivät ole alaisuudessani, on tärkeää, että he kokevat kuuluvansa työyhteisöön. Vuorovaikutuksen täytyy toimia, oli esimies kuka tahansa, jotta työt sujuvat niin salissa kuin muuallakin.”

Pysyvä henkilöstö on onnistumisen tae. Vaihtuvuus näkyy pakostakin työn laadussa työtehtävästä riippumatta.

Mervi Kallioisen terveiset puhtausalalle: Vuoropuhelu ja yhteistyö asiakkaan kanssa on tärkeää.

Kuuntele Mervi Kallioisen ajatuksia laitoshuoltopalvelujen osaamisvaatimuksista sekä yhteistyön ja vuorovaikutuksen merkityksestä

<iframe width="100%" height="300" scrolling="no" frameborder="no" allow="autoplay" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/743771965&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true"></iframe>